FACEM OAMENII FERICITI !!!

ECONOMIE SOCIALĂ

FACEM OAMENII FERICITI!!!!

         MISIUNE SOCIALA: CENTRUL MAIO SRL are misiunea de a contribui la îmbunatatirea calitatii vietii persoanelor din punct de vedere social, economic și cultural, la cresterea stimei de sine, la consolidarea coeziunii sociale, a dialogului și a politicilor de integrare în societate a a grupurilor marginalizate sau vulnerabile și de a promova politicile de dezvoltare regională și comunitară.

             Cu mai putine cuvinte, ca sa parafrazam pe Walt Disney, Facem oamenii fericiți!

             Misiunea sociala a CENTRULUI MAIO se va indeplini prin initierea si dezvoltarea de programe sociale specifice nevoilor identificate la nivelul diferitelor categorii de persoane vulnerabile sau la nivel de comunitati.

           "Programele sociale reprezinta un ansamblu planificat si coordonat de resurse (materiale, financiare, umane) si activitati alocate, respectiv desfasurate pentru o perioada determinata de timp sau pâna la atingerea unui obiectiv clar stabilit, în scopul satisfacerii unei (unui set de) nevoi sociale, al prevenirii sau rezolvarii unei (unui set de) probleme sociale." (Matauan, 1999, 38).

           Programele si proiectele sociale sunt bine identificate si diferentiate de Gabriel Matauan (1999, 44). Din acest considerent, avand la baza programele si strategiile nationale, regionale si locale, CENTRUL MAIO,  isi va desfasura activitatea sociala pe baza de proiecte sociale, componente integrate in strategiile mentionate.

       Proiectele sociale derulate de CENTRUL MAIO, au la baza misiunea sociala asumata de intreprinderea sociala si se vor derula pe doua componente:

       1. Proiectul „ O sansa pentru fiecare” , va avea ca scop cresterea nivelului educational al persoanelor ce vor fi sprijinite, prin asigurarea de instruire, formare profesionala, dobandirea sau dezvoltarea de competente noi . De acest program vor beneficia copii cu posibilitati materiale reduse sau fara posibilitati materiale; persoane care asigura ingrijiri persoanelor cu dizabilitati ; persoane de etnie roma.

           2. Proiectul „ Bunici fericiti”, se adreseaza persoanelor varstnice in nevoie ( persoane singure /cu venituri reduse/ dependente), cu scopul de a-i sprijini material, de a le creste stima de sine si de a-i mentine integrati in societate.

           In vederea realizarii proiectelor sociale, intreprinderea sociala isi propune urmatoarele obiective sociale:

          Obiectivul social 1 -  reducerea abandonului scolar prin suportul material si educational asigurat unui numar de 5 copii/elevi pe o perioada de 3 ani de la data infiintarii societatii.

            Obiectivul social 2 - mentinerea integrarii sociale a 8 persoane varstnice prin acordarea de suport material si activitati de socializare pentru o perioada de minim 3 ani de la infiintarea societatii;

         Obiectivul social 3 - cresterea stimei de sine si diminuarea dependentei de ajutoarele asigurate de stat, in urmatorii 3 ani, pentru 100 de persoane , asistenti personali ai persoanei cu handicap grav, prin cursuri de formare profesionala in domeniul economiei sociale, ; pentru 58 de persoane asigurandu-se instruirea in perioada de implementare a planului de afaceri.

            Obiectivul social 4 - cresterea nivelului de educatie si gradului de ocupabilitate , prin organizarea de cursuri de formare profesionala, pentru 40 persoane de etnie roma, in urmatorii 3 ani. Pentru 20 dintre acestia, se va asigura instruirea in perioada de implementare a proiectului.

         Prin implementarea planului de afaceri contribuim la rezolvarea problemelor sociale existente la nivelul judetului Valcea care au la baza saracia, excluziunea sociala, situatii care determina stima de sine scazuta si nivelul de educatie precar.

              Pentru indeplinirea proiectelor sociale ne-am propus urmatoarele activitati:

  •  Asigurarea de cursuri de formare profesionala autorizata si instruire informala solicitata prin lege, persoanelor care au nevoie de astfel de cursuri, dar care nu si le permit, sau ar face eforturi financiare deosebite pentru a participa la acestea. Rezultat: 58 persoane care vor beneficia in mod gratuit de instruire in domeniu social.
  •  Pentru grupul tinta copii, luam in calcul oferirea unor cursuri in mod gratuit care sa-i familiarizeze cu mijloacele tehnice specifice activitatii de predare on-line si a suportului tehnic necesar. Estimam un cost mediu de 1200 de lei/elev, incluzand achizitionarea tabletelor pe care le vor folosi in cadrul cursurilor sustinute on-line.

        Rezultat: 5 copii proveniti din familiii nevoiase, instruiti in domeniul IT si posesori de tablete in vederea participarii la programul scolar.

  • Asigurarea de masuri suport de integrare, pastrare a autonomiei si socializare pentru 8 persoane varstnice, singure sau cu situatii socio-economice deosebite. In acest sens se vor asigura produse alimentare si de curatenie: cosuletul cu bucurii/lunar (120 lei/persoana timp de minim 12 luni); insotire la consult medical; activitati de recreere – vizite la manastiri, plimbare in parc.  Rezultat: 8 persoane in varsta carora li se va imbunatati viata, atat din punct de vedere material, cat mai ales din punct de vedere psihic.
  • Asigurarea cursurilor de formare profesionala, identificate a fi necesare  pentru 20 de  persoane de etnie roma, in domenii in care au posibilitatea sa se angajeze.

        Rezultat: 20 de persoane de etnie roma vor beneficia, gratuit, de cursuri de formare profesionala.

            Problema sociala identificata este saracia, marginalizarea sociala a anumitor grupuri care au nevoie de suport. Cea mai frecventă accepțiune a vulnerabilității este cea de “slăbiciune”, “lipsă de apărare”, “lipsă de mijloace”. Persoanele din grupurile vulnerabile sunt persoane lipsite de suport, care se află adesea în stare cronică de sărăcie, fiind în incapacitate de a profita de oportunitați sau de a se apăra în fața problemelor care pot apărea. Acestia reprezinta o categorie care cumuleaza riscuri pe toate dimensiunile vietii, incapabile de a face fată dificultatilor.

            De asemenea: stima de sine scăzută (datorită stigmatului și a percepției negative a populației față de persoanele din grupurile vulnerabile); nivelul de inteligență, atenția și memoria sunt slab dezvoltate, de multe ori motivul fiind lipsa de educație, neșcolarizarea. Comoditatea și dezinteresul, alte două caracteristici întâlnite la anumite persoane din grupurile vulnerabile determină o acomodare/adaptare deficitară solicitărilor angajatorilor

          O altă caracteristică a persoanelor din grupurile vulnerabile este dependența (dependenta de sistemul de protectie, de primării, de ajutoare sociale etc.). Aceasta dependenta, la unele persoane, în timp, s-a conturat în trăsătură de personalitate, influentand în mod negativ dezvoltarea personala/ profesionala si sociala a acestora.

 

CENTRUL MAIO SRL va fi societate comerciala infiintata conform legii 31/1991 si  Legea nr. 219/2015 privind economia social.

In acest sens, va respecta principiile economiei sociale:

 - prioritate acordată individului şi obiectivelor sociale faţă de creşterea profitului;

- solidaritate şi responsabilitate colectivă;

- convergenţa dintre interesele membrilor asociaţi şi interesul general şi/sau interesele unei colectivităţi;

- control democratic al membrilor, exercitat asupra activităţilor desfăşurate;

- caracter voluntar şi liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale;

- personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune şi independenţă faţă de autorităţile publice;

- alocarea celei mai mari părţi a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor

CENTRUL MAIO

     FACEM OAMENII FERICITI !!!

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială  a

 Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Contact

 0744658748

 centrulmaio@gmail.com

Calea București, 265 G A, Râmnicu Vâlcea

Urmărește-ne

Servicii 

* Cursuri de formare profesionala  
* Cursuri de initiere
* Cursuri de specializare/ perfectionare
* Curs biofeedback nivel 1 si nivel 2
* Curs biofeedback nivel 3 si nivel 4